Sport

Selectiestress bij jeugdsporters in Driebergen?

Vorig jaar verschenen alarmerende berichten in de landelijke media over de toegenomen selectiestress onder de sportende jeugd en hun ouders. Speelt dit eigenlijk ook bij de sportverenigingen op de Utrechtse Heuvelrug? Voor de Stichtse Courant nam ik het selectiebeleid van FC Driebergen en Shinty onder de loep.

Reuze spannend klinkt het, de uitnodiging die een groep jeugdleden van Shinty een maandje geleden in de mailbox kreeg. “Je meldt je 30 min van te voren in het clubhuis, daar krijg je een rugnummer. Je draagt een wit T-shirt, maar zorg dat je ook een zwart T-shirt bij je hebt. Neem je scheenbeschermers en bitje mee, zonder deze bescherming mag je niet mee doen! Verdere instructies krijg je ter plekke.” Een onwetende lezer zou zomaar kunnen denken dat de Driebergse hockeyclub een enerverende survivaltocht of zinderend nachtspel voor zijn jeugd organiseert. Maar in werkelijkheid gaat het hier om de selectietrainingen.

‘Het dieptepunt van het jaar’, zo noemde directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee de trainingen vorig jaar in de Volkskrant. Hij gaf aan zich kapot te ergeren aan voetbalvaders en – moeders die er volgens hem alsmaar massaler van overtuigd zijn dat hun kind ‘de volgende Johan Cruijff of Marco van Basten wordt’ en met minder geen genoegen nemen. Dat terwijl selectietrainingen kinderen onnodig extra druk geven. ‘Je moet als kind sterk in je schoenen staan, wil je met die druk om kunnen gaan’, aldus Van der Zee.

Lees verder in de Stichtse Courant